Jete lisee

Lasteaeda või siiski mitte?

Täna arutleks veidi selle üle, kuidas ja kuhu erivajadusega laps lasteaeda või hoidu viia? Igapäev leian end rohkem mõttelt, et peaksin ikkagi proovima last uuel aastal lasteaeda, kuid kas Jetet võetakse ning kui siis millisesse? Äkki peaksin terve eelkooliaja teda kodus hoidma? Jete on olnud alates augustist 2018. lasteaia järjekorras, kuid kui selgus tema erivajadus, siis sain aru, et pean teise lasteaia leidma, kus oleks ka tasandusrühm koos eripedagoogi ja logopeediga. Kuna Jete puue on vaid füüsiline, siis minu jaoks pole mõeldav panna teda lasteaeda või rühma, kus on vaimupuudega lapsed, hetkel on seda mulle peale surutud mitmelt poolt.
Suheldes teiste PCI lastevanematega, siis lasteaed on siiski positiivne, nii kõnearengule, kui sotsialiseerumise suhtes. Nüüd mõni aega tagasi lähemalt uurides, mis võimalused meil Pärnus on, helistasin linnavalitsusse, kus öeldi, et Pärnus on vaid üks tasandusrühm ja seda Pöialpoisi lasteaias. Tundus ebareaalne… Kas tõesti pole rohkemateks rühmadeks vajadust? Või hoiavadki vanemad enda teistsuguseid lapsi kodus?
Google andis vastuseks, et Pärnus on tegelikult 6 tasandusrühma. Valisin praegu välja Pöialpoisi ja Tammsaare lasteaia ning panin preili järjekorda. Nüüd ootan teisipäeva, et Rajaleidjasse sotsiaalpedagoogi jutule ja last näitama minna (rõhutati, et laps peab kaasas olema). Ütlen ausalt, et enne selle nädala algust ei teadnud ma isegi, et lasteaiakoha taotlemiseks, pean alustama Rajaleidjast, selle kivi viskaks taas sotsiaaltöötajate ja lastekaitsespetsialisti kapsaaeda. Mul on nendega palju juttu olnud sellest, et Jetele lasteaia- kohta ja sobivat lasteaeda otsin ja nemad ju peaksid teadma, et alustama pean Rajaleidjast või pean tõesti kõike ise teadma?
Jete vajab praegu küll kõigis oma toimingutes abi, aga mida aeg edasi, seda rohkem tekib meil ka võimalusi ja erinevaid abivahendeid, millega teda tegevuses hoida. Peagi peaksime saama enda esimese seisuraami, ortoosid ning ootame vastust, kas on ka lootust kõnniraamile. Näha on kodus, et tal on igav ja tahaks midagi teha, aga lihtsalt on enda kehas vangis. Jonn on kerge tulema, kui mõni mänguasi jääb liiga kaugele ja ta seda kätte ei saa, midagi kukub käest või miskit lihtsalt ei meeldi. Iseloomu tüdrukul on ja enda tahtmist oskab nõuda…
Facebookis leiad meid: https://www.facebook.com/Jetelisee/

4 kommentaari “Lasteaeda või siiski mitte?

 1. Te olete nii tublid! Hoian teile kõigile pöidlaid, et teil oleks ikka jaksu end sellest bürokraatiast läbi murda.

  Lasteaed oleks hea mõte, teised lapsed on suured motivaatorid ja paljud lapsed saavad oma arengus nagu mingi uue käigu sisse. Pealegi annab see endale mahti korraks rahulikult hingata, et siis jälle reipalt edasi minna.

  Kaunist jõuluaega teile!

  Meeldib

  1. Tasandusrühmad ongi tavalasteaias🙂 kuid PCI lapsed võetakse tasandusrühma, kus ongi lapsed, kelle intellekt on selge, kuid neil on kõnepuue, füüsiline puue, vms.

   Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s