Jete lisee

Jääbki alla 8 kilo?! 😯

Rääkides nüüd veidi koostööst omavalitsusega, siis pole siin eriti positiivseid kogemusi. Oleme hetkel Jetega Paikuse osavalda sissekirjutatud, kuid ajutiselt elame Tori vallas. Esimene kokkupuude sotsiaaltöötajatega oli 2018.a sügisel. Tundusid väga toredad ja abivalmid, aitasid juhtumiplaani koostada ja selgitasid kõik ilusti ära, minu jaoks oli kogu asi sinnani jube keeruline.
Käisin hiljem mõned korrad nende juures, et paluda toetust transpordikulude hüvitamiseks, abivahendite soetamiseks, vms, kuid kõik korrad öeldi ära. Mitte ühtegi avaldust ei võetud vastu, ega minu palveid arutlusele. Peale viimast pöördumist, paluti mul end vallast välja kirjutada ning pöörduda Tori valda.
Selle pooleteist aastaga oleme kogu perega järeldusele jõudnud, et mina olen inimene, kes Jetele meie suure pere hulgast kõige vähem meeldib. Järjest rohkem hakkab ta iseloomu näitama. Asi hakkas juba tegelikult 4-5 elukuul pihta, kui preilile ei sobinud enam minuga söömine, eriti veel kui vanaema silmapiiril oli. Kohe pidi vanaema sülle saama. No jah, mis seal ikka, eks vanaema siis tõttab appi. Samas ei saanud ma silma alt lahkuda (minna välja poodi, vm), kisa oli taevani. See olukord kestab tänaseni vahelduva eduga, lihtsalt üks hetk on 100% vanaema laps. Nüüd juba on tädid suured sõbrad ja vanaisa, keda harva nähakse, aga minuga näidatakse iseloomu, jonn taevani ja kõige “lemmikumad” on hommikud, mis algavad 5.30… HELP!
Seoses Jete söömisega, olema viimased paar kuud külastanud Tallinnas toitumisspetsialisti. Suurimaks mureks on hetkel, et Jete ei ole mitu kuud kaalus juurde võtnud. Olen saanud pragada, et ei oska last toita, teen liiga lahjat toitu jne. Käisime videofluoroskoopiline neelamisuuringul, mille käigus siis jälgiti toidu liikumist söögitorus. Mina toitsin last ning arstid ultraheliaparaadiga jälgisid toimuvat, kiitsid väga, et midagi hingetorru ei läinud ja Jete sõi väga kenasti… Kolm päeva läks mööda, avasin digiloo ja uuringu kohta tehtud sissekandes oli kirjas, et laps söömisega hakkama ei saa, soovitame gastostroomi. REALLY? Ikka minu lapse kohta on see sissekanne? Miks algul selline jutt ja nüüd see?
Oleme kodus palju vaeva näinud, et Jete lusikaga sööks, küll hetkel ainult püreestatud toitu, kuid siiski. Nuputame emaga aina uusi võtteid ja nippe, kuidas Jetele paremini sööki manustada ja hetkel on minu vastus KINDEL EI!
Gastostroomisond on siis kunstlikult rajatud ühendustee maost kõhuseinale, viiakse ta makku endoskoobi abil. Seda kasutatakse haigele, KES ISE EI NEELA, aga Jete neelab ja väga kenasti. Ta pole kunagi tõmmanud endale toitu niimoodi kurku, et tekiks mõni ohtlikum olukord. Nagu laste puhul ikka, vahepeal kipub köhatama jne, võibolla rohkem, kui mõni teine tema vanune, aga arvan et oleme siiski väga kenasti hakkama saanud.
Kaalutõusu tõesti pole ja see on muret tekitav, aga selleks soovitati nüüd meil proovida NUTRICIA nutrikid jooke, kus on olemas kõik vajalikud toitained, mida Jetel vaja. Võtsime proovida ja talle täitsa maitseb. Nüüd söömegi päevas 1-2x nutrikid jooke.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s